I tisdagens Metro (150519) publicerades ett debattinlägg av Andreas Thörn som förespråkar cannabis som medicin. Metro har även valt att lyfta fram texten med ett citat på förstasidan. Jag anser att detta är oerhört problematiskt. 
När vi pratar om cannabis och forskningen om dess effekter måste vi ha två saker med oss.Det första är att THC-halten i cannabis succesivt har ökat, från runt tre procent på 80-talet till runt 20 procent idag. Detta betyder att det är en kraftfullare drog idag och att resultaten i olika forskningsstudier kan skilja sig åt beroende på vilken data som använts.

Det andra är att kunskapen om hur våra hjärnor påverkas av cannabis har kommit först de senaste åren. Idag vet vi att det finns specifika receptorer i hjärnan som reagerar på THC och att kroppen har en egen THC-liknande substans, anandamid, som används funktionellt i det centrala nervsystemet. På precis samma sätt som morfin och heroin går in på endorfinreceptorerna och konkurrerar ut kroppens eget system så kan THC och THC-liknande substanser göra samma sak med dessa receptorer.

Hjärnan är helt utvecklad först runt 25 års ålder, innan dess är den otroligt lätt att påverka. En av de sista delarna att bli klar är framloben som kan sägas vara den del som skiljer en ungdom från en vuxen. Den del som gör en mer mogen och mindre ”barn”. Framloben är en av de platser där det finns många cannabisreceptorer.

Att använda cannabis får konsekvenser, främst för ungdomar. I den sammanställning som Wayne Hall har gjort av forskning om cannabis mellan 1993 och 2013 bekräftas en rad olika saker. Som att en av sex som börjar i tonåren blir beroende samt att den kognitiva förmågan sänks permanent. Den bekräftar även att det är tre gånger högre risk att råka ut för en olycka och att det finns en risk att utveckla psykiska problem.

Cannabis innehåller flera olika ämnen och det är fler än THC som påverkar psyket på olika sätt. Det gäller även “CBD-rik cannabis” som Thörn skriver om. Cannabisplantan är inte en medicin och kommer, i sin ordinarie form, ha extremt svårt att klara av de tester som läkemedel måste gå igenom. Det finns dock godkända läkemedel som baseras på cannabis, till exempel Sativex.

Vi vet att den här drogen är farlig. Läkare och forskare är i stort överens om detta. Vi vet mer idag än någonsin tidigare. Vi ser effekterna av det i de stater i USA där det är tillåtet. Vare sig det handlar om “medicinskt syfte” eller rekreationellt.

Cannabis är den vanligaste drogen bland ungdomar. Jag vill inte att tillgängligheten ska öka eller att fler ungdomar ska börja. Vilket en medikalisering eller legalisering skulle innebära. Jag vill inte heller att acceptansen ska öka. Vilket är precis det som händer när stora svenska dagstidningar publicerar texter som denna. Det påverkar de ungdomar jag möter och kan få dem att ta beslut som de inte skulle tagit annars.

Martin Eidensten
Fältassistent, Farsta Stadsdelsförvaltning

2 svar

 1. Läkare är inte alls överens om cannabis skadliga effekter som Martin vill påskina, rekommenderar den här artikeln skriven av två doktorer och en överläkare
  http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/05/21/fler-lakare-bor-kanna-till-att-medicinsk-cannabis-ar-godkand/?x=MjAxNS0wNS0yMiAyMTo0NDozNg==

  Om Martin vill begränsa tillgången på cannabis för unga så är det just en reglering av cannabis genom en legalisering som han bör titta efter.

  Det fungerar i Colorado och torde tämligen fungera även här i Sverige.

  Teen cannabis use drops in Colorado
  http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2014/12/16/teen-marijuana-use-falls-as-more-states-legalize/

  http://www.usnews.com/news/articles/2014/08/07/pot-use-among-colorado-teens-appears-to-drop-after-legalization

  “the drop in teen use reflects the fact that state and local authorities have far more control over marijuana than ever before.”

  1. Hej Maria. Tack för din kommentar och för länkarna. Jag är inte emot användandet av (i Sverige) godkända läkemedel utskrivna av läkare. Det var dock inte det som texten i metro handlade om.

   Artikeln du citerade om att användandet av cannabis bland ungdomar i Colorado gått ned efter legaliseringen är onekligen intressant på många sätt. Även om det inte är statistiskt säkerställt (vilket också påpekas) ser det lovande ut. Medicinsk cannabis har dock varit tillåten i Colorado sedan 2001 vilket rimligen påverkat tillgången på cannabis redan innan legaliseringen för rekreationellt bruk. Jämförelser under längre tid skulle därför vara relevant i sammanhanget.

   Enligt samma artikel så ska 20 % av ”high school” elever i Colorado brukat den senaste månaden. Här tycker jag att en jämförelse med Sverige absolut är intressant. Enligt stockholmsenkäten 2014 har 10 % av pojkarna och 5 % av flickor i årskurs 2 på gymnasiet testat någon form av narkotika de senaste 4 veckorna (cannabis är vanligast men alltså även annat i dessa siffror). För årskurs nio var det 5 % för pojkar och 3 % för flickor. Så något måste vi ju göra rätt i alla fall.

   Hoppas du har en trevlig dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.