Den första dagen av We Are Sthlm (WAS) är avklarad och åtta anmälningar om sexuella övergrepp har inkommit till polisen. En tidning skriver: ”Mardrömmen för unga tjejer, en del så unga som 13 år, som besöker ungdomsfestivalen We Are Sthlm ser ut att upprepa sig även i år.”
Polisens kommentar på antalet anmälningar är, i mitt tycke, helt rätt: ”Förhoppningsvis är det ett mindre mörkertal i år”.

Mardrömmen för unga tjejer, en del så unga som 13 år, att de blir utsatta för sexuella övergrepp – det är inget nytt. Det händer nämligen hela tiden. WAS är en festival med ett massivt säkerhetstänk. Det är en ytterst erfaren säkerhetsledning med lång erfarenhet från både WAS och andra stora evenemang. Det finns ett stort antal säkerhetsvakter, poliser och ordningsvakter på plats, liksom fältassistenter och polisens volontärer. Trots det sker övergreppen. Trots det tar sig killar och män friheten att gå över någon annans gräns och skada dem, fysiskt eller psykiskt – eller både och.

Jag var på plats hela dagen igår, i egenskap av fältassistent, från öppning tills att festivalen stängde runt midnatt. Jag pratade med tjejer som var oroliga för att stanna kvar under kvällens konsert utifall något skulle hända dem i publikhavet. Jag kunde trösta dem med all den uppbackning som finns från polis och ordningsvakter, samt alla vi andra som finns där för deras trygghet, men jag kunde inte ta ifrån dem deras oro. Detta eftersom jag vet att det fortfarande kan hända saker, även om risken är mindre med ökad säkerhet.
Övergrepp sker hela tiden och det viktiga att komma ihåg är att ansvaret ligger hos förövarna, året runt, oavsett om det är festival eller inte.

Fortsätt anmäl, året runt, oavsett om det är festival eller inte. Vi måste lyfta problematiken och vi måste prata om det. Året runt.

Ulrika Persson
Fältassistent, Farsta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.