“Vadå alkohol och droger? Alkohol är väl också en drog?” säger ungdomen triumfatoriskt över att ha hittat något att anmärka på.

Jag har precis presenterat mig för en ny ungdom på fältet och lämnat över vår broschyr med information kring oss fältarbetare. Där finns bland annat en lista över ämnen man kan samtala med oss kring.

Det är inte första gången det händer och jag försvarar mig slentrianmässigt med att skillnaden är att alkohol är lagligt och att droger är olagliga.

Ungdomen är inte minsta övertygad och börjar berätta för mig om fördelarna med Cannabis. “Man kan ju åtminstone inte dö av en överdos cannabis. Vet du hur många som dör av alkoholförgiftning?” Den siffran har jag inte i huvudet, men jag vet att det är alldeles för många.

Vi är inte de enda som gör skillnad mellan alkohol och droger inför ungdomarna och jag har egentligen inget bra svar på varför vi gör den åtskillnaden. Kanske är det för att jag själv nyttjar alkohol ibland och tycker att det är rätt skönt att den ska benämnas något annat. Det är för övrigt det enda rusmedel vi pratar om hur man ska hantera snarare än att man inte ska nyttja den (fast man ska helst vänta tills man är 18).

Tänk på att inte dricka för mycket, stötta era vänner om de är fulla, köp inte hembränt – för ni vet inte vad det innehåller. Naturligtvis bra info att ha om man ändå tänker dricka. Men jag skulle aldrig ha den diskussionen lika själklart gällande någon annan drog med ungdomar.

– Lova att röka lite lagom med hasch i helgen, tänk på att ha någon med dig när du tar heroin utifall du skulle ta en överdos.

Ungdomar är väldigt bra på att upptäcka när vi vuxna hycklar. Det tar 30 sekunder för dem att upptäcka i vår fina broschyr. Det är klart att alkohol är en drog och enda anledningen att jag vill urskilja den är nog för att jag med gott samvete ska kunna njuta ett glas vin till maten eller smutta på en årgångswhiskey framför tv:n på lördag.

Jag frågar mig själv om det också kan göra att mina ”orosspröt” är mindre alerta när jag möter alkoholpåverkade ungdomar än när de är påverkade av andra droger. Att vara ung och full ibland anses ju ändå vara ganska normalt, även om det inte är önskvärt. Funderar jag lika mycket kring varför en ungdom dricker alkohol som jag gör när någon är påverkad av cannabis eller finns det en risk att jag graderar det som mindre oroande?

Ungdomens reaktion gör i alla fall att jag tänker fundera mer på hur jag ser på alkohol och föreslå att vi ändrar texten i vår broschyr inför nästa tryckning till ”Alkohol och andra droger”.

Johan Andersson Berg – Fältarbetare, City i Göteborg

Ett svar

  1. Tack Johan för dina reflektioner kring dubbelmoralen vi sänder ut.
    Visst är det så att ungdomarna ser igenom och ifrågasätter vår trovärdighet.
    God idé att ändra i vår broschyr och därmed visa vilken ställning vi tar i frågan.
    Sedan är det naturligtvis upp till varje vuxen att ta egen ställning i frågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.