Det är dystra tider. Hat och rasism tar stor plats i vårt samhälle. Boendet du skulle bott i brändes ner, på Stockholms gator springer maskerade män och hotar dig, sajter som Avpixlat sprider falska rykten om dig, Sverigedemokrater kallar dig ”skäggbarn” och säger att du kommer från en våldtäktskultur.

Kära barn, försök att inte lyssna till dem. Majoriteten av Sveriges befolkning röstar inte på SD. Solidaritet och medmänsklighet har länge varit ledord för Sverige och vi är många som kämpar för att det ska förbli så.

Till dig som är rädd för att svenskar pga av händelsen i Mölndal kommer tro att ensamkommande barn är mer kapabla till att mörda. Jag förstår din oro men du ska veta att de allra flesta vet att så inte är fallet. Du är fantastisk som klarat att fly och ta dig hit. Jag hoppas du har det bra här.

Till dig vi hjälpte att ta reda på när du får börja skola. Jag vet att väntan varit lång men snart är din första dag. I framtiden kommer du kunna söka till polishögskolan precis som du vill. Du kommer bli en bra polis.

Till dig som jag kramat när du grät av förtvivlan. Jag är ledsen att vi inte kan hjälpa dig att få hit din mamma och jag förstår att du måste sakna henne. Om du varit min son hade jag varit stoltast i världen.

Till er som varje kväll lär mig nya arabiska ord. Ni som jublar när jag lyckas med rätt uttal och skrattar när jag säger något heltokigt. Ni är så goa, ”Shakar” för lektionerna!

Till dig som lever på gatan, dig som jag lämnat på stan mitt i natten och undrat vart du ska ta vägen. Jag skäms för att Sverige sviker dig. Du ska inte behöva klara dig själv, vuxna borde ta hand om dig då du faktiskt är ett barn. Jag hoppas du känner att jag och mina kollegor försöker göra vårt bästa för att stötta dig. Tro inte på allt tidningarna skriver om dig, jag vet vem du är och du är precis lika härlig som alla andra unga. Jag och mina kollegor kämpar för dig och dina rättigheter varje dag, fast det märker du nog inte alltid?

Till dig som alltid möter mig med ett stort leende. Du som ser fram emot att prata en stund så du får träna din svenska. Du är duktig och jag ser fram emot vår nästa pratstund.

Till dig som blygt frågade om man kan prata med oss fältare om vad som helst. Du frågade hur man gör för att få svenska kompisar. Jag hoppas att du hittat dem.

Till dig som är orolig att Sverige ska skicka tillbaka dig till Marocko. Du som sa att du kommer dö om du skickas tillbaka, att du i så fall lika gärna kan ta ditt liv. Snälla, ge inte upp. Du vet inte vad migrationsverket kommer säga och du vet inte om det ens är möjligt att utvisa barn till Marocko. Vad jag vet finns det ingen tillräckligt bra institution i Marocko som kan ta emot barn utan föräldrar. Det finns barn från Marocko som fått uppehållstillstånd i Sverige. Våga berätta allt, våga lita på de vuxna du talar med, de flesta av oss vill dig väl. Gå på dina möten hos migrationsverket, de är viktiga. Vad du än gör, rym inte. Då blir det ännu svårare för dig. Mår du inte bra på boendet, prata med oss eller din socialsekreterare. Förklara vad som är fel. Jag tror på dig!

Till dig som tvingats lämna Sverige pga av Dublinförordningen. Du som tvingats lämna din familj i Sverige för att leva ensam i ett främmande land. Jag håller med dig om att den lagen förstör liv och inte borde finnas. Jag önskar jag kunde gjort mer för dig.

Till alla er nyanlända och ensamkommande unga, ni är fantastiska. Lyssna inte på dem som inte känner er, lyssna på oss som gör det. Ni berikar mitt liv och ni berikar Sverige.

Annie Billingsdal – Fältarbetare, City i Göteborg

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9LzZaL5B1k8?rel=0]

2 svar

  1. Så glad att jag hittat dina texter! Du skriver fantastiskt bra och uttrycker det jag alltid velat göra kring arbetet med ungdomar. Fältarbetet är bland det svåraste arbeten som finns tror jag eftersom det alltid går att ifrågasättas och missuppfattas, även av professioner som borde veta bättre. Fortsätt göra dig hörd, din röst behövs i media! Kram från en fd fältare men som nu arbetar med ungdomar på gymnasiet.

    1. Hej Tina! Vad glad jag blev när jag läste din kommentar, så glad att jag missade att svara. Ber om ursäkt för det och tackar för de peppande orden! =) //Annie Billingsdal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.