Nu äntligen skrivs det om alla övergrepp som skedde under We Are Sthlm festivalen i somras. Polisen ska ha mörkat uppgifter och även dementerat när journalister som fått tips frågat. Jag blir förvånad när jag läser dessa texter. Jag hade ingen aning om att det mörkades. I alla fall inte på det sätt eller av de anledningar som nu beskrivs.

Vi fältassistenter arbetar uppsökande och förebyggande med ungdomar på deras arenor. Enklast kanske vi kan beskrivas som en slags mobil kurator med fokus på ungdomar. Vi arbetar både dagar och nätter, vardagar och helger och fångar upp och stöttar där vi kan. I Stockholm har nästan alla stadsdelar fältassistenter i någon form. Under ungdomsfestivalen We Are Sthlm förlägger många av oss våra pass i Kungsträdgården. Vi har även ett eget tält dit ungdomar kan vända sig och få hjälp med i princip vad som helst.

Övergrepp i publikhavet var ett problem redan 2014, min första ungdomsfestival som nybliven fältassistent, och självklart något som det arbetades med inför 2015. Några skillnader som jag upptäckte i somras var att Fatta man var på plats och hade ett aktivitetstält. Även Stockholms stads projekt Respekt och självrespekt, med liknande liknande fokus, hade ett tält.

Vi som arbetade på festivalen pratade också om de övergrepp som skedde på varje utsättningsmöte vi hade innan konserterna drog igång. Vi pratade om olika strategier och hur vi ska agera. Hur vi kan förebygga och hur vi kan ge stöd till utsatta. Mot slutet av veckan gick personal upp på scen innan spelningar och pratade om vikten av att respektera andra. Att hålla sina händer för sig själv. Att ta ansvar tillsammans och hjälpas åt att säga ifrån. Även flera artister började sina spelningar med liknande tal. En artist avbröt mitt i en låt när hen såg något hända i publikhavet och fortsatte inte förens alla återigen uppmärksammats på problemen. Det var inte hemligt.

Att ingen tidning skrev om detta redan i somras trodde jag (sorgligt nog) berodde på att det var för vanligt. Att det inte hade nyhetsvärde. Att det inte prioriterades. Som det sällan gör… Inte att polisen mörkade. Det känns så orimligt. Det. Var. Inte. Hemligt.

Anledningen sägs nu dessutom vara att övergreppen begåtts av ensamkommande flyktingbarn. Det gör det hela än mer orimligt, för det är helt enkelt inte sant. Det är möjligt att det var så till viss del, det vet jag inte. Men jag VET att det inte uteslutande var så. Jag vet det för att jag var där. Jag pratade med flera utsatta tjejer. Jag fick polisens efterlysningar med flera olika signalement. Den gemensamma nämnaren var inte “flykting­ungdomar företrädesvis från Afghanistan.” som polisen citeras i DN. Det var inte etnicitet, ålder, hudfärg eller klädstil. Den gemensamma nämnaren var kön. Både på de som begick övergreppen och de som utsattes. Att försöka koppla sexuella övergrepp till etnicitet är felaktigt, orättvist och farligt.

Med så få ingripanden mot misstänkta som faktiskt skedde så är det för övrigt otroligt grova generaliseringar som görs nu. Det går ju trots allt inte att se på håll, eller förstå av ett signalement om någon är ett ensamkommande flyktingbarn.

Den enda förklaringen jag har, nu som då, är att det är andra strukturer som ligger bakom utebliven rapportering av sexualbrott. Det är dessa vi måste jobba emot. Tillsammans och hela tiden, inte enbart under en vecka i augusti i Kungsträdgården.

Slutligen skulle jag vilja tipsa eventuella journalister som läser detta: Våga fråga fältare! Så gott som varje stadsdel i Stockholm hade fältare representerade på festivalen. Vi känner otroligt många ungdomar från våra områden, har förvånansvärt bra koll på vad som händer och kan med största sannolikhet ge en bild som ingen annan vuxen har tillgång till.

Martin Eidensten
Fältassistent, Farsta Stadsdelsförvaltning samt volontär och ledamot i Föreningen Storasyster

43 svar

 1. En bra text som verkligen behövs!

  “Anledningen sägs nu dessutom vara att övergreppen begåtts av ensamkommande flyktingbarn. Det gör det hela än mer orimligt, för det är helt enkelt inte sant. Det är möjligt att det var så till viss del, det vet jag inte”

  Du säger i ditt citat dels att det inte är sant men även att du inte vet vilket gör hela ditt resonemang opålitligt. Jag väljer att lita på Polisen i det här fallet de har troligtvis bättre koll ! Det är alltid beklämmande när etnicitet inte går att använda som gemensam nämnare men kön går bra att använda vilket troligtvis kommer av att du går omkring med genusglasögon i ditt arbete.

  1. Tror nog fältarbetarna har dubbelt så bra koll mot vad poliaen har…

   Ungdomnar brukar väl inte generelt sett öppna sig mot polisen..

   Dessutom har man visat när bandet slutar spela för det tafsades i publiken det såg nog inte polisen för de jagade väl de sk asylsökande och jag undrae med hur man ser skillnas på bosatt i Sverige yngdom och asylsökande

  2. Dan, är inte den rimligaste tolkning av det stycke du citerar att Martin Eidensten vänder sig mot alla de som påstår att det var ENBART eller MESTADELS eller ensamkommande flyktingbarn som gjorde övergrepp? Det är ju den vinkeln som spridits i stora medier samt på rasistiska sajter. Eidenstens vittnesmål, som jag läser texten, är att det bara fanns ett enda generellt mönster bland signalementen på misstänkta förövare: de var män. Om det i samtliga fall där fältassistenterna kontaktades var MÄN som var misstänkta förövare så behövs inga särskilda genusglasögon för att ta till sig det. Det är väl belagt i empirisk forskning att män är extremt överrepresenterade i fråga om sexövergrepp. Sexövergrepp är först och främst ett mansproblem. Det är ett faktum.

 2. Tack för en upplysande artikel. Du borde skicka denna till pressen så de får en nyanserad bild av händelsen. Kielo Fältgruppen Angered

  1. Det är själva handlingar som vi ska fokusera på inte ursprung på angriparen.

   Detta ovett bör man slå ner hårt. ..

   1. Måste det ena utesluta det andra ? Varför bara hantera symptomen och inte orsaken? Då kommer vi ju inte få någon framdrift i jämställdhet och lika värden. Sluta vara så anala nu och kom in i matchen.

 3. Hej Martin! Tack för ditt värdefulla vittnesbörd! Men jag tror att en anledning till att SD-anhängare och andra talar förbi varandra är följande formulering i din text: “Att försöka koppla sexuella övergrepp till etnicitet är felaktigt, orättvist och farligt.” Observera de två orden “felaktigt” och “farligt”. De är av helt olika slag. “Felaktigt” betyder “det är inte personer med viss etnisk bakgrund som begick dessa brott”. “Farligt” betyder däremot “oavsett om personer med viss etnisk bakgrund begår dessa brott eller inte så får det inte berättas”.

  Det är denna senare punkt som SD-anhängarna går bananas av. Jag tycker inte att det är särskilt konstruktivt att säga att det är “farligt” i det här fallet. “Farligt” borde reserveras för icke-empiriska påståenden av typen “folkgrupp si och så är parasiter” eller sådant. Denna senare typ av uttalande tycker jag inte FÅR förekomma, oavsett vilka fakta som finns. Däremot kan jag inte hålla med om att ett påstående om att personer med viss bakgrund vid ett givet tillfälle begick vissa brott inte FÅR förekomma. Håller du med mig om denna distinktion?

  1. Det är väl i det här fallet farligt just på grund av att det är felaktigt eftersom sådana felaktigheter stärker fördomar, fördomar som på marginalen spär på våldsamt beteende.

 4. Om nu all denna information som beskrivs i artikeln lämnades inför och under scenuppträdandet inte har tillräcklig effekt är det än mer skrämmande. Det börjar likna medeltiden innan “kvinnolagarna” instiftades.

 5. Bra skrivit! En rättelse bara. Helen Keller, DN, mottog detta tips redan i augusti. Trots upprepade påstötningar från tipsaren valde hon att inte gå vidare med tipset. Ingen av de andra tidningar som tipsaren var i kontakt med valde att publicera händelserna.

  Polisen har INTE mörkat något. Detta är en taktik som DN kör för att själva försöka komma undan anklagelser. Jag anser att det är fruktansvärt fult gjort av DN att försöka lägga skulden på DN.

  Du kan få ljudfiler och kopior på mailtrafik som bevisar att Helen Keller kände till detta men valde att mörka det!

  1. Du menar förstås att det är…”fruktansvärt fult gjort av DN att försöka lägga skulden på” POLISEN eller hur? Det är ju verkligen intressant måste jag säga. En journalist skulle alltså ha valt att inte skriva om detta?

  2. Tipsaren påstod att gripanden hade gjorts. Detta kunde Keller få dementerat från polisen då inga gripanden gjorts. Detta är EN anledning till att inget publicerades då, ett bevisat fel i informationen från tipsaren.

 6. Tafsande i folksamlingar är en gammal företeelse. Vad som utmärker We are Sthlm och er som arbetat med tryggheten där är att göra något åt det. Frågan togs upp i ljuset. Och då blev det en massa anmälningar, vilket är ett viktigt steg mot en lösning. Nu försöker olika grupperingar och media kapa åt sig poäng på det här genom att kräva avgångar, stopp för invandring och annat, Nätet är fullt av troll och då är faktagenomgångar som Martins ovan så otroligt viktiga. Nästa krig kommer till del att utspelas på nätet. Idag sitter framtidens nätsoldater och studerar hur kampanjer som denna skapar misstro i ett land. Vi måste alla bli bättre på att försvara oss och det görs genom att lägga ner möda på att ta fram korrekta fakta och att bli bra på att sprida dessa. Förtroende mellan människor är en viktig faktor som gjort Sverige till ett bra land men som nu angrips.
  Jag jobbar med X-CONS Haninge som har inriktning att jobba förebyggande mot kriminalitet och missbruk bland ungdomar i området. Till vår öppna verksamhet kommer många ensamkommande ungdomar från krigen i Afghanistan, Syrien, Irak mm. Det är sant att många av dem har en kvinnosyn som vi inte accepterar. Men genom att bygga en relation med dem kan vi ta diskussionen. Ska de klara sig bra här måste de omfattade vettiga värderingar om mänskliga rättigheter, hederskultur och annat. Med små resurser gör vi det så gott vi kan. Dock vore det bra med mer samarbeten med andra i regionen som arbetar med ungdomar. Vi vill också vara med och möjliggöra stora ungdomsevenemang där allas rättigheter blir respekterade.

 7. De var inte hemliga, skriver du. Men som aktiv fältare där, och som säger dig veta vad som hände och har hänt förr, varför i helsike gjorde inte du då nån anmälan, eller hörde av dig till tidningarna då ?
  Snacka om att komma efteråt nu och blidka dina vänner “antirasist-vänstern/feministerna” med massa dravel för att en en gång gnälla på SD.
  Med tanke på att det inget fanns i nyheter/media om detta så hade du själv bollen i din hand.
  Antar dock du inte trodde detta skulle eskalera, att det nu nästan överallt är invandrargäng som håller på att trakasserar fruntimmer/tjejer. Du trodde nog själv det bara va en engångsföreteelse, och att alla invällare är snälla “barn”.
  Det är lika mycket ditt fel, Martin Eidensten, som polisens, att detta inte kommer upp i media förens nu.
  Googla på “taharrush” och återkom när du har något vettigt att säga om det.

  1. Men rensa i era egna led innan ni ge er på alla andra.

   Det finns ju både dömda pedofiler och kvinnoförtryckande män i Sd….

   Och era värderingar att så fort vi säger nått är vi vänster feminister..Ni har ju nästan som nga kvinnor i partiet.. vilket isåfall innwbär att ni hatar 95 % av kvinnorna i Sverige ..

   Jag tycker inte ni ska uttala er om kvinnoförtryck över huvudtaget..

   I Sverige dör ca en kvinna i veckan i sitt hem pga kvinnomisshandel….Nää jag går inte på att folk från amdra länder är värre än svenska män

   Så börja titta på er själva först och gör nått åt det

   1. När du nu ändå är inne på att leta efter dömda pedofiler och kvinnoförtryckande män i SD så kolla gärna hos alla partier. De har nog sin beskärda del av representanter.

 8. Men ni gjorde ju inget, ni försökte inte reda ut något, ni försökte inte stoppa/få tag i förövarna, ni hjälpte inte till med polisanmälan.
  Att bara sitta o hålla handen lite flummigt och trösta lite kan deras föräldrar göra.
  Med andra ord fyller ni ingen funktion.
  Förutom att gråta ut i media när det är över sedan länge, nu är det försent!
  Skäms på er!!!

  1. Hej Johnny,

   En av mina arbetsuppgifter som fältarbetare är att hjälpa unga polisanmäla när de blivit utsatta för brott. Jag håller med dig om att det är jätteviktigt att ungdomar får stöd med det. Exempelvis vet man som ung inte alltid sina rättigheter eller att det man varit utsatt för faktiskt är ett brott, då är det viktigt att vuxna finns där och kan hjälpa till.
   Martin och hans kollegor som arbetade på festivalen fick signalement av polisen för att kunna hjälpa dem att hitta misstänkta vilket Martin nämner i sitt inlägg. Det är ett sätt att stötta polisen i sitt arbete. Däremot har vi olika uppdrag fältare och poliser. Vi är socialarbetare och utreder inte brott eller sätter på någon handfängsel men såklart vill vi precis som polis att människor som förgriper sig på andra inte ska komma undan med det.
   Martin eller hans kollegor har inte bevittnat sexuella övergrepp på festivalen utan stöttat unga tjejer som berättat om detta, så det inte missförstås.

   //Annie Billingsdal, Fältarbetare

 9. Du skriver att du inte vet, men du vet att det inte var ensamkommande, eventuellt? Hur kan du vara tvärsäker, men ändå osäker? Ser du inte själv vad som är problemet i detta, och varför du går SDs vägar när du hjälper dem med dessa ovetenskapliga nonsens? Om du då var där, och brinner för detta, varför gjorde du inget, om det inte var för att du inte ville gå SDs vägar, och så slutade det med att sd fick ännu några tusen nya röster.

 10. Fältassistenter är vänstervridna dvs faktaresistenta.
  Visa mig en Fältassistent som inte är vänster så ska jag ändra ståndpunkt..

  1. De allra flesta Fältarbetare jobbar i kommunal regi eller på uppdrag av kommuner. Utifrån de har vi att arbeta utifrån respektive kommuns värdegrund som vanligtvis baseras på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Utöver det har vi skyldigheter utifrån socialtjänstlagen. Fältarbetares värdegrunder skiljer sig inte nämnvärt utifrån vilket/vilka partier som har majoritet i respektive kommun.

  2. Om det nu skulle vara sant att alla fältassistenter är “vänstervridna” (vilket jag inte tror stämmer) så pekar det på ett tydligt faktum. “Vänstermänniskor” är empatiska, engagerade medmänniskor, med ett socialt ansvar.

 11. Varför bara hantera symptomen och inte också orsaken ? Sluta vara så anala i era tankesätt och kom in i verkligheten. Dags koppla in analysen och se saker ur ett större och mer strategiskt perspektiv.

 12. Jag är övertygad om att fältarbetaren har helt rätt i att det inte enbart var ensamkommande ungdomar som stod för övergreppen. Som fältis har man stort kontaktnät och känner igen många av gängen som stökar och bråkar. Svenskar. Från svenska utanförskapsområden. 2-3gen invandrare…

 13. jag läste artikeln , men jag fattar inte vad du och de andra gör / gjorde som fältarbetaren , va menar man när man säger : jag var där , jag såg …. som förälder vill jag gärna veta vad du och dina medarbetare gjorde ?
  killar och tjejer var där för att ha kul , det fanns poliser det fanns vakter , det fanns fältarbetare . men ändå går tjejer hem o mår dålig . och ingen blir gripen ? varför då ?? varför en sådan svek mot kvinnors frihet att de har också rätt att ha kul ???
  “jag var där , jag såg … visst , men varför de fick fortsätta göra vad de gjorde ? varför det blev övergrepp gång på gång i alla dagar ? varför blev det ingen slut på det ?
  och tjejerna då ???
  alla är rädda för att ingen grupp ska inte bli anklagad , att man ska inte låta som rasister , att detta är ingen invandrarproblem , utan en kön problem. att allt ska vara politisk korrekt !
  jag säger skit i det , vad görs för att tjejerna ska inte vara rädda för att gå ut ?
  eller vill vi ha en festival med bara en kön i fortsättningen ?
  jag tycker inte att vi löser problemet om vi nekar den ,

  att många invandrare från mellanöstern har en annan syn på sexualitet , är ingen konstig. Jag är själv från mellanöstern .
  jag är från Iran , där en tjej vågar inte gå ut ensam på kvällen, och jag menar kvällen då är kl 7-8 på kvällen , när det blir mörkt , och det är inte pga regimen , det är pga den andra könen !
  vi har uppdelning på bussar , för att den andra könet låter inte kvinnor vara i fred.
  vi har speciella vagnar på tunnelbanan , för det andra könets skull.
  vi har simhallar uppdelat till kvinnliga och manliga dagar .
  vi har kvinnliga och manliga skolor , ett samhälle som är uppdelat till kvinnlig och manlig lämnar sitt spår . man blir inte frälst för att man kommer till ett annat land , man lämnar inte sin syn som sin gamla skjorta hemma , och köper en ny…
  jag har varit och jobbat i Afghanistan , som kvinna blev jag utskälld även av vaktmästaren för att jag var ute efter kl 7 på kvällen , trots att jag tog taxi hem , men jag märkte själv att han hade rätt , det fanns inga kvinnor efter kl 7 . och det är inte pga regimen , det är pga andra könet .
  om vi tror att man har inte sitt kvinnosyn med sig hit , och lämnar det på flygplatsen i Tehran eller Kabul , har vi helt fel .
  utbildning , undervisning , sexual undervisning . att förklara för de unga och gamla män att de här tjejerna tar på sig kort kjol , men det betyder inte att de vill ha din hand under det .
  detta är ett jobb för fält assitenter också , de ska vara där och skydda tjejerna och se till att de ska ha rätt att ha kul utan att bli äcklad.
  gud … jag kan inte tro att jag skriver det här i Sverige i år 2016 !
  missförstå mig rätt , jag är Iranier , jag är feminist , jag är antirasist , och jag hatar nazister som har bytt namn till SD.

 14. Tack för en insidesrapport. Det är ju den som ofta saknas när jag läser om händelser i media. Jag saknar ofta detaljer i vanliga media. Vad hände egentligen? För utslätat och dimmigt är det ofta. Tack igen. Jag misstänkte att det var ungefär som du beskrev det.

 15. En möjlighet som ingen nämner är att förmodligen anmäler tjejerna invandrad ynglingar i högre grad än när en ynglingar som tafsar ser svenska ut. Trots att handlingen är exakt den samma. Om vi vill förstå vad som händer är även vår egen historia intressant. Jag är åttiårig man och minns diffust samma beteenden hos mig själv och andra i ungdomens år.

 16. Hej,

  En bra artikel som intervjuar regionpolischef Ulf Johansson, högst ansvarig för polisens hantering av övergreppen. Han har utan tvekan en väldigt bra bild av de anmälnigar som kommit in under festivalen och vilka polisen avvisat.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/kameror-kan-sattas-in-vid-festivalen-we-are-sthlm/

  Han säger bland annat:
  “– Vi har ju flera hundra ensamkommande flyktingbarn i Stockholms city. Och samhällets insatser är helt otillräckliga, det kan jag säga. Många av dem är ju förhärdade redan när de kommer hit och de är väldigt unga. Jag har en uppfattning om att de står för en rätt stor del av brottsligheten i stadskärnan.

  – Vår svenska apparat är inte byggd för det antal som kommer in i form av unga killar som skulle behöva vård, stöd och allt möjligt. Det innebär inte att det inte fanns andra som begick de här brotten under festivalen. Men de här stack ut som ett fenomen.”

  Jag litar på Johansson i det här fallet. Den bilden stämmer dessutom överens med vad åtskilliga unga tjejer som själva var där säger. De flesta, men inte alla var unga utlänska killar som kunde lite eller ingen svenska.

  En genomgång av anmälningarna som kommit in visar också på en kraftig överrepresentation av utlänska killar. Att de alla skulle vara ensamkommande är dock en alldeles för kraftig generalisering det håller jag med om.

  http://www.expressen.se/nyheter/har-ar-anmalningarna-fran-we-are-sthlm/

  Att fvissa feminister väljer att sprida din text som upppenbart är kraftigt avvikande mot både polisen och offrens version finner jag märkligt.

  Övergrepp sker på en festival och istället för att fråga kvinnorna som utsätts för övergrepp litar man på vad en manlig fältassistent har att säga…

  /André

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.