När tåget från Malmö anländer på perrongen står volontärer från Refugees Welcome, Röda korset och Islamic Relief redo och tar emot. Flyktingarna som anländer möts av värme och ett vänligt leende. Inne på Nils Ericson-terminalen erbjuds mat och dryck. Vid behov får man även hjälp med andra nödvändiga saker som skor, kläder, telefonkort och hjälp att hitta rätt till nästa tåg eller buss om planen är att resa vidare. Organisationerna har även personer med språkkunskaper på plats som hjälper till att översätta och hjälper till med kommunikation och information.

På bara några dagar har tusentals människor organiserat sig och ordnat med det mesta för att ge de asylsökande ett värdigt mottagande och hjälp med det mest nödvändiga.

Två tjejer, ungdomar som jag känner igen från mitt tidigare arbete i Angered står och brer smörgåsar och serverar till de som anländer. Det blir många smörgåsar då det enligt volontärerna anländer upp till 400 – 600 asylsökande under en dag. Själv är jag där som representant för staden under några kvällar med fokus på att hjälpa ensamkommande under 18 år. Min kväll på stationen börjar klockan 17:00 och slutar omkring 00:30. Tjejerna är på plats innan jag börjar mitt pass och kvar när jag lämnar. Två tjejer i övre tonåren som tillbringar hela helgen med att servera mat till hungriga som rest genom hela Europa med hopp om att hitta en tryggare plats i Sverige eller i något av våra grannländer.

Det finns även ett stort engagemang bland medarbetare i Göteborgs stad. Det behövs massor av nya sovplatser för de ensamkommande barnen som anländer i Göteborg. Många platser i och omkring Göteborg görs i ordning till transitboenden (där man bor en kort stund innan man får sin kommunplacering). Många medarbetare har lagt om sin arbetstid och tillfälligt lagt ordinarie arbetsuppgifter åt sidan för att ordna dessa boenden och vara där och ta emot de asylsökande då de anländer. I väntan på att staden hinner anställa personal är det de som bemannar dessa boenden dygnet runt och ser till att barnens basbehov blir tillgodosedda.

Det finns fortfarande saker som inte fungerar optimalt. Stat och kommun har en hel del att lära av volontärerna när det gäller flexibilitet och att möta behov. Som att Migrationsverket inte har personal på plats på stationen längre än till 21.00, när sista tåget från Malmö anländer 00:20, eller att väktare är de enda som bemannar Sagåsen (platsen där man söker asyl) på nätterna. Det har också varit oklart om vad som gäller när det dyker upp ensamkommande barn som inte vill söka asyl i Sverige. Här måste polis och socialtjänst komma överens om vad som gäller så att vi kan leva upp till intentionerna i lagstiftning och barnkonvention.

Men i en tid där flyktingfrågan länge varit polariserad i Sverige är det skönt att se detta massiva engagemang för människor i nöd. Refugees Welcomes Göteborgssida har idag över 10 000 medlemmar som ser vikten och behovet av hjälp och stöd. Vi på plats kan också se vilken otrolig skillnad alla dessa volontärer gör. Något som inte bara skänker hopp och tröst till de asylsökande; det värmer även gott i hjärtat på oss fältarbetare.

Ett svar

  1. Härlig beskrivning av allt engagemang som finns både bland volontärerna, kommunens anställda och andra aktörer.
    Tack
    Lotta Rosander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.