untitledMitt sista inlägg innan jag knallar på semester. Först var jag inne på att skriva om utanförskap, sen tänkte jag skriva något om våldtäkter och sedan blev jag övertygad om att jag borde skriva om prostitution. Men ju mer jag tänker på det känns det inte rätt att alltid ”fläska på” med så tunga texter. Vi fältarbetare möter oerhört mycket orättvisor och utsatthet men mycket av vårt arbete handlar också om att arbeta med det positiva vi möter. Därför ska jag ge er ett gott exempel på det genom att skriva om vår årliga sommarverksamhet som jag och mina kollegor precis avslutat fonte dell’articolo.

Under vecka 25-26 var jag och mina kollegor på sommarverksamhet med 7 stycken ungdomar som vi möter i offentliga miljöer. Inför sommarverksamheten handplockar vi ungdomar som vi av olika orsaker vill lära känna bättre. Ofta är det ungdomar som vi tror skulle må väldigt bra av att få ett sommarjobb, kanske har de dåligt självförtroende och behöver lite extra peppning, är i stort behov av pengar eller skulle må bra av en rolig upplevelse på sommarlovet. Det kan också vara unga som vi tror kan behöva ha fortsatt kontakt med oss, det kan t ex handla om att ungdomen har svårt att lita på vuxna.

När sommarverksamheten drar igång åker vi tillsammans med ungdomarna till lägergårdar och utför olika arbetsuppgifter, ofta trädgårdsarbete. Denna sommar fick vi också chansen att skapa genom att bygga. Vi byggde bland annat en boulebana. Tillsammans med ungdomarna skapade vi en 13×5 meter stor boulebana fylld med 5000 kg sand. Ni anar inte hur mycket engagemang detta krävde och gud vad vi slet med denna jäkla boulebana. Trots att vi gjorde allt från grunden, trots en trasig skottkärra, för få spadar, gassande sol, bristande impulskontroll, koncentrationssvårigheter, mycket tjat om rökpauser, gränssättande, massa bus, skratt och lite blod lyckades vi med vår uppgift och ungdomarna var helt fantastiska!

Ett syfte med vår verksamhet är att stärka ungdomarna. De klarar alltid mer än de tror. Det är häftigt att se hur en ungdom växer när den inte vågar göra en sak för att den tror den inte kommer klara det men tillslut ger sig an uppgiften och löser den med bravur.

Vi avslutade vår verksamhet med att åka till Borås Djurpark. Flera av våra unga hade aldrig varit där. Att se en 15-åring bli exalterad över att få klappa små killingar och ta en selfie med en get kan vara bland det häftigaste jag upplevt under min fältarkärriär.

När vi var tillbaka i Göteborg efter att ha spenderat hela dagen på djurparken fick ungdomarna sin efterlängtade lön och det var det dags att säga hejdå. Men till vår förvåning ville ungdomarna inte lämna kontoret. Trots att vi varit med varandra 8 timmar om dagen i 2 hela veckor ville de vara kvar med oss, dricka saft och prata. Det gjorde ont i hjärtat när vi tillslut fick vi köra ut dem då vi själva behövde gå. Att de stannade kvar var som ett kvitto på att vår sommarverksamhet är helt rätt för dessa unga och att allt vårt slit är mödan värd.

Jag är glad att vi fick låna dessa härliga ungdomar ett litet tag och det kommer vara ett nöje att få följa dem. Vår sommarverksamhet syftar som sagt till att skapa en positiv upplevelse för ungdomarna men sommarverksamheten är även för oss något vi ser tillbaka på med ett leende.

Glad sommar!

Annie Billingsdal – Fältarbetare, City i Göteborg

Ett svar

  1. Hej
    Tack för inlägget om sommarverksamheten. Det gav verkligen energi att läsa hur värdefull insatsen varit för ungdomarna och hur kul ni hade tillsammans.
    Tack
    Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.