– Jag älskar doften här. Det luktar möjlighet. Möjligheten att prova nya kreativa saker i en värld där man alltid provar samma saker. Jag blir så jävla glad varje gång jag går förbi. Att det äntligen blev klart.

(Daniella Wedin i Sydsvenskan 18 sep 2014)

Förra veckan på RiFs riksutbildning lärde Britta Alin Åkerman oss om hur vi ska lyssna på ungdomar när de har det tungt och Katia Wagner berättade om hur vi bör se nätet som en integrerad del i ungdomars liv. Inte ge förmaningar, utan istället vara vägledande och erbjuda verktyg och empati. Vi fick avnjuta god mat, mycket fika, Elvis släkting Fältis Presley och dessutom uppstod kärlek mellan två illrar.

Men det som jag var mest exalterad över var nog Erik Hannerz. Jag själv kom nästan upp i samma ljudnivå som han hade på sin föreläsning när jag skulle berätta om den för min sambo, när jag kom hem där på eftermiddagen.

Erik Hannerz pratade om att vi behöver arbeta utifrån vad ungdomar har, snarare än vad de anses sakna. Frågan ”vad vill du göra?” kan vi lägga åt sidan och istället fråga ”Vad är det som håller dig tillbaka från att göra det du vill?” För mig känns den frågan viktig både när det gäller jobb och privat. Det som hindrar mig från att göra det jag vill är till stor del rädsla. Rädsla för att misslyckas, inte klara av det, vara dålig, tankar om att det inte går, det är omöjligt. Erik Hannerz uttryckte en befriande tanke; om du inte kan göra vad du vill på ett sätt som du kan, gör det på ett sätt som du inte kan. Erik menade att vi bör se bortom lyckat och misslyckat och att det inte är målet vi bör satsa på.

Erik Hannerz berättade om Rasmusgatan i Malmö som länge hade varit ett negativt laddat område tills en person vid namn Daniella Wedin startade ett till synes omöjligt projekt; måla hela fasaden med grafitti. De boende blev tillfrågade vad de ville ha på väggarna och projektet sattes igång.

Även om resultatet blev ett jäkligt fint hus så var det inte själva poängen. Utan det var vägen dit, dialogen mellan målarna och de boende och att det omöjliga faktiskt inte var omöjligt. Det är alltid möjligt att prova.

Sveriges fältarbetares riksutbildning 2015 är avslutad och jag vill tacka arrangörerna Lunds fältgrupp, och alla andra som var där och gjorde detta till en grym konferens!

Kristin Blom, Fältgruppen Lerum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.