Hej och välkommen till Fältarbetaren – Riksförbundet för fältarbetes blogg!

På årsmötet på Skokloster 2014 röstades det ja till en motion som handlade om att fältarbetare ska synas i den offentliga debatten. I motionen stod det att läsa att diskussionen om ungdomar ofta förs av andra professioner än fältarbetare och att vårt perspektiv därför är viktigt att föra fram. Motionsförfattarna (heja fältgruppen city, Göteborg!) föreslog att en arbetsgrupp skulle bildas, bestående av RIF-medlemmar, som skulle arbeta för att fältarbetare ska ta plats i den offentliga debatten fonte dell’articolo.

Jag som i samma veva precis tackat ja till en plats i styrelsen i RIF, blev väldigt peppad även på detta! Så på nästkommande styrelsemöte ställde jag frågan hur en skulle göra om en ville vara engagerad i arbetet, och vips hade opinionsgruppen sin första medlem. Sedan fylldes gruppen på med två av motionsförfattarna, Mia och Annie, Johan från Angered och sedan under hösten tillkom Elsa, som gjorde sin socionompraktik i fältgruppen Angered, och även Martin från Partille.

Idén om att starta en blogg kom ganska tidigt i arbetet. Det är ett enkelt sätt att nå ut, och det är också ett sätt för fältarbetare i hela Sverige att kunna delta genom att skriva egna inlägg.

Det är inte första gången som fältarbetare gör ett försök att vara mer synliga i den offentliga debatten, men det gapar ändå tyvärr ganska tomt med vår kunskap i nyhetsflödet. Jag vet inte hur ofta jag får förklara för andra vad det är jag egentligen jobbar med. Att vara förväxlad med nattvandrare, väktare, fritidsgårdspersonal och kurator är rätt vanligt, även bland de som jobbar inom socialt arbete.  I Lerums kommun, där jag jobbar, vet många hur vi jobbar men flera gånger om året blir vi ändå ifrågasatta- varför är ni inte ute på nyårsafton? Ska ni ha semester på sommaren? Vem jobbar då? Vår chef har lyckligtvis koll på vårt arbete och kan bemöta dessa frågor, men det är ändå intressant att oklarheten består. Jag vet att fältgrupper jobbar på olika sätt, har olika utbildningar och ligger under olika sektorer, men vissa saker har vi ändå gemensamt, tänker jag. Det uppsökande arbetet är i fokus, vi jobbar långsiktigt med relationsskapande och vi får en inblick i ungdomars tillvaro och situation som få andra vuxna får. Den kunskapen tror jag är viktig att vi tillsammans förmedlar!

Kristin Blom – Fältgruppen Lerum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.